Kilpisjärven ruska & kaikki mitä olet aina halunnut siitä tietää!
Ruska on upea kaikkialla Lapissa, kuitenkin monen mielestä kauneimmillaan juuri Käsivarren pohjoisosissa, suurtuntureiden ja tunturikoivujen Kilpisjärvellä! Tässä blogissa kerromme, mille ajalle ruskan värikkäimmät päivät sattuvat Kilpisjärvellä, mistä värierot vuosien välillä johtuvat ja tietysti tärpit parhaalle ruskaretkelle!
Ruskan eteneminen on alla olevassa blogissa jaettu neljään osaan, eli syyskuun neljän viikon (36 - 40) mukaan. Useimpina vuosina ruskan värikkäimmät päivät sijoittuvat jonnekin syyskuun toisen viikon loppupuolelle, mutta jonkinlaisista ruskan väreistä pääsee ihastelemaan koko kuukauden. Maaruska saapuu aina hieman puuruskaa aiemmin, ja myös kestää pidempään.
Ruska etenee blogin mukaisesti useimpina vuosina, mutta ei välttämättä jokaisena.
9.9.2023. Ruskan hehkua värikkäimmillään! Kilpisjärvi sijaitsee havupuuvyöhykkeen pohjoispuolella, joten täällä kaikki puut saavat syyskuussa värikkään ruska-asun ylleen.
VIIKKO 36, syyskuun ensimmäinen viikko
Ruska saapuu Kilpisjärvelle hieman eteläistä Lappia aiemmin. Ruskan värit syntyvät lehtipuiden ja kasvien valmistautuessa talven tuloon, ja talven alkaessa pohjoisimmassa Lapissa ensimmäisenä, saapuu myös ruska tänne muuta maata aiemmin. Kilpisjärveltä ruska lähtee etenemään kohti eteläistä Suomea, liikkuen noin 500 kilometrin viikkovauhdilla.
Syyskuun alkupäivinä tunturikoivut ovat Kilpisjärvellä normaalina vuotena vielä enimmäkseen vihertävät, ja vain pienet keltaiset laikut erottuvat koivikosta. Maaruska sen sijaan on varsinkin tunturissa jo varsin värikäs, ja mustikanvarvut sekä riekonmarjat voivat kirkkaanpunaisen värin takia hehkua kauas! Ruska-aikaan muutokset luonnossa tapahtuvat nopeasti, ja loppuviikosta voidaankin puhua jo varsinaisen ruskan saapuneen.
Erittäin sateisina, tai myös hyvin kuivina kesinä, voivat koivujen lehdet kellastua jo etuajassa. Muutamien vuosien välein esiintyy Lapissa myös koivunruostetta, vaivaiskoivuissa ja tunturikoivuissa vaikuttavaa sienitautia, joka voi varisuttaa lehtiä ennen aikojaan.
Syyskuun ensimmäisellä viikolla voi aurinkoisena päivänä olla kesäisen lämmintä, öisin lämpötilat alkavat tippua jo lähelle nollaa. Aamuisin kylä herää usein sankkaan aamu-usvaan, joka haihtuu nopeasti auringon lämmössä. Syyskuun alussa Kilpisjärven taivaalla voi erottaa myös ensimmäisiä revontulia öiden pimetessä. Ensimmäinen viikko on siis jo erittäin suosittu ruskaviikko Kilpisjärvellä, ja hyvästä syytä!
2.9.2023. Nuoret kapustarinnat valmistautuvat syysmuuttoon.
2.9.2024. Ailakkalahti aamuauringossa.
2.9.2023. Syyskuun ensimmäisinä päivinä valtaväri on vielä vihreä. Kuvassa maisemaa kohti pikku-Mallaa ja Kilpisjärveä.
5.9.2018. Ruskaretkellä, taustalla Saana-tunturi ja Tsahkaljärvi.
6.9.2023. Ruskan värit alkavat hiljalleen korostua. Taustalla Salmivaara.
Viikko 37, syyskuun toinen viikko
Syyskuun toisella viikolla ruskan värit alkavat voimistua ja aivan huomaamatta maisema muuttuu värikkäämmäksi sekä syksyisemmäksi aamu aamulta. Viikko 37 on ruskaviikoista selvästi suosituin Kilpisjärvellä, sillä ruskahuippu ajoittuu usein tämän viikon loppupuoliskolle.
Ensimmäiset lumet voivat sadella korkeimpien tuntureiden huipuille kylmien öiden aikana, ja kuulaina aamuina valkoisen kuorrutuksen saaneet tunturit näyttävät upeilta muuten kirkkaan värikkäässä maastossa. Pilvisinä päivinä keltaiset koivut hehkuvat auringon lailla, ja juuri nämä kontrastit taustalla häilyvien jylhän tummien tuntureiden ja niitä reunustavien loistavien tunturikoivikkojen välillä tekevät Kilpisjärven ruskasta ainutlaatuisen Lapissa.
Värikkäimpiä yksittäisiä kasveja ruska-aikaan ovat varpukasvit mustikka, juolukka ja riekonmarja sekä ruohokasveihin kuuluva ruohokanukka. Yksi omalaatuisimmasta syysasuisista kasveista on myös tunturipurojen varsilla kasvava ruusujuuri. Koivun ruskaväri on keltainen, Kilpisjärven tunturikoivuista osa on kuitenkin punaisia, sillä niiden perimässä on osaksi myös vaivaiskoivua. Mitä punaisempi koivu, sen enemmän siinä on vaivaiskoivun perimää!
Retkeilykeskuksen pihassa on kaunis tunturikoivu, joka on vehreä pitkälle syksyyn ja pitää lehtensä jopa lokakuun puolelle. Koivun sekaannus johtuu sen vieressä olevasta pihavalosta, joka sotkee puun luontaista rytmiä. Tunturikoivun sisäinen kello ei huomaa päivän lyhentyvän ( tai öiden pidentyvän) ja talventulon lähestyvän keinovalon alla. Samoin voi käydä myös muille katuvalojen alla oleville lehtipuille.
7.9.2020 Goallarrassan tummien rinteiden ja hehkuvan koivikon kontrastia.
Hirvas nauttii välipalaa Kilpisjärven tunturikoivikossa. Näitä sarvipäitä kannattaa hieman varoa ruska-aikaan, joka sattuu olemaan myös niiden rykimäaikaa!
Ruskamaiseman taustalla pilkistää Norjan puolella sijaitseva Barras-tunturi.
Maaruska tunturissa loistaa lähes kuun loppuun asti- maaruska myös alkaa hieman ennen puuruskaa. Ruskan värikkäimpiä kasveja ovat juuri tunturin varpukasvit kuten mustikka, juolukka ja riekonmarja.
8.9.2020. Ruskan värikkäin viikko alkaa.
8.9.2023 Jokilaaksoa Suomen & Ruotsin välissä. Taustan tunturit sijaitsevat Ruotsin puolella.
10.9.2020. Vuoden 2020 ruska oli upea!
12.9.2023. Tämän ruskan valtaväri oli oranssi.
Sumuiset ja sateiset päivät ovat ruska-aikaan jopa kauneimpia!
Kilpisjärven päässä näkyvillä Norjan tuntureilla lumi säilyy paikoin koko kesän ajan.
12.9.2022. Yksi syksyn värikkäimmistä päivistä.
12.9.2024. Hehkuvaa tunturikoivikkoa.
9.9.2020. Syyskuu on poroillekin miellyttävää aikaa, lämpö hellii vielä hetken eikä räkkä vaivaa enää.
16.9.2023. Syyskuun tyynet aamut ovat usein usvaisia. Sumu kuitenkin häviää auringon lämmittäessä ilmaa, yleensä ennen aamukymmentä.
Viikko 38, syyskuun kolmas viikko
Syyskuun kolmanteen viikkoon kuuluvat yleensä kuuraiset aamut, ja mahdollisesti ensimmäiset lumisateet- tällä viikolla lumiset huiput aamuauringossa ovat erittäin todennäköisiä!
Ruskahuippu voi joinakin vuosina olla viikkojen 37 - 38 taitteessa.
Syyskuun kolmannella viikolla kannattaa seurata säätiedotuksia, sillä Jäämereltä saapuva myrsky voi joskus pudottaa lähes kaikki tunturikoivujen lehdet yhdessä yössä.
Kuun lopulla ei enää kannata lähteä pidemmille vaelluksille, sillä ylös tunturiin yllättäen satava lumi voi tuoda vaellukselle haasteita. Kilpisjärven kylän ympäristössä tätä vaaraa ei kuitenkaan ole.
Myös päiväretkeilijän on silti hyvä varautua lämpimillä vaatteilla, kevytuntuvatakki kannattaa olla repussa varmuuden vuoksi, samoin pipo ja hanskat. Mikäli suunnitelmissa on valloittaa tuntureita, on järkevää suojata myös kaula tuulelta ja hankkia retkelle mukaan merinovillainen kauluri.
Muutokset ruskassa ovat tällä viikolla yhtä suuria kuin kuun alussa ruskan alkaessa, syyskuun kolmannella viikolla varsinainen ruska loppuu enemmistön puista tiputtaessa lehtensä viikon loppua kohden.
Vuodet eivät ole veljiä myöskään ruskan osalta, vaan ruskan väriloiston onnistuminen liittyy pitkälti edeltävän kesän olosuhteisiin.
Loppukesän ollessa kuiva, ja ensimmäisten pakkasten sattuessa kuivan jakson päätteeksi, ovat olosuhteet otollisimmat värikkään ruskan syntyyn. Märempinä kesinä todennäköisyys koivun sienitauteihin kuten koivunruosteeseen lisääntyy, ja sellaisina vuosina voi ruska jäädä vähemmän värikkääksi.
Yöpakkanen ja aamu-usva väistyvät nousevan auringon tieltä.
19.9.2023. Ensilumi on satanut tuntureille.
15.9.2023. Tämä tunturi sijaitsee Kilpisjärven toisella puolella, Norjassa.
20.9.2023. Ruska on säilynyt vielä hyvin Valtatie 21:n laidoilla, aivan Kilpisjärven eteläpuolella.
21.9.2023. Lunta voi sadella hieman Kilpisjärven korkeudella syyskuussa useastikin.
Salmivaaran rinteiden koivut alkavat olla syyskuun kolmannella viikolla jo paljaita. Saanan huipulla erottuu hento lumikerros.
Viikko 39, syyskuun viimeinen viikko
Syyskuun viimeisellä viikolla alkaa lähestyvän talven tulon tuntea ilmassa. Tuuli käy yhä useammin Jäämeren suunnalta, ja ensilumen tulo on mahdollista.
Talvirenkaita ei kuitenkaan vielä tarvitse, jollei ole pakko liikkua öisin tai aamuvarhaisella, sillä päivän lämpö sulattaa lumet nopeasti. Pysyvä lumipeite saadaan Kilpisjärvelle loka-marraskuussa.
Syyskuun viimeisellä viikolla kylän ympäristössä vallitsee rauha ja hiljaisuus, matkailijoiden määrän vähetessä ja myös valtaosan kausityöntekijöistä lähtiessä etelää kohti.
Viikko 39 on mainiota aikaa rauhaa rakastaville luonnossa liikkujille. Tähän vuoden aikaan ei edes suosituimmilla retkeilyreiteillä ole paljon muita, ja voit seurata rauhassa luonnon valmistautumista pitkään tulevaan talveen. Lehdet ovat enimmäkseen tippuneet puista ja värittävät enää ainoastaan maata. Maaruskaa on vielä jonkin verran jäljellä.
Revontulten kuvaajille syyskuun viimeinen viikko on kiireinen, sillä syksy on otollista aikaa magneettisille myrskyille, ja vihdoin taivas on tarpeeksi pimeä jo illasta alkaen. Revontulten heijastukset tunturilampien pinnoilta tai jo jäätyneiltä lammikoilta luovat upeat puitteet onnistuneille revontuliotoksille. Mikäli suunnittelet revontulivalokuvausretkeä Kilpisjärvelle, kannattaa huomioida myös alueen vesiputoukset kuten Tsahkaljärvi, tai Norjan puolella sijaitseva Rovijoen putous.
Syyskuun lopulla kannattaa nousta maisemia ihailemaan ylös tunturiin. Kauas jatkuvat tuntureiden siluetit ovat kauniita puiden lehdettömyydestä huolimatta.
Maaruskaa voi olla paikon vielä lokakuun puolelle asti, vaikkakin pajukot ja vaivaiskoivikot ovatkin jo lehtensä tiputtaneet.
Ensilumi on satanut Kilpisjärvelle. Lumi sulaa syyskuussa vielä nopeasti päivän edetessä, pysyvä lumipeite tulee vasta loka-marraskuussa.
Maisema syyskuun lopulla alkaa olla riisuttu, kaunis siitä huolimatta. Saanan polullakin on todella rauhaisaa matkailijoiden määrän vähetessä.
Vinkkejä ruskaretkelle!
- Muista ottaa reppuun eväiden sekä juomisen lisäksi lämpimiä taukovaatteita. Syyskuussa Kilpisjärvellä tarvitaan jo usein pipoa ja hanskoja, varsinkin jos retkeilet varhain aamulla taikka illalla auringonlaskujen aikaan.
- Värikkäimmän ruskan ( noin 7. - 17.9.) aikaan kaikkialla on kaunista, mutta varsinkin alku ja loppukuusta kannattaa suunnata ylös tunturiin, jossa maaruska on kirkkaimillaan.
- Mitä myöhemmin syyskuussa Kilpisjärvellä olet, sen paremmat todennäköisyydet ovat revontulten ihasteluun. Revontulia esiintyy eniten Suomessa juurikin Kilpisjärvellä, ja vielä eniten päiväntasausten aikaan ( syys- sekä kevätpäiväntasaus). Syksyisin revontulet heijastuvat kauniisti luonnonvesistä, tai jo jäätyneistä lammikoista.
- Lapsiperheiden lyömätön ruskaretkikohde on Tsahkaljärvi, josta löytyy myös laavu sekä wc retkeilijöiden käyttöön. Järven rannalla voi ihastella hienoa maisemaa kohti Saana-tunturia ja katsella Tsahkaljärven putouksia. Sorastetulla reitillä voi liikkua myös lastenvaunujen kanssa, Retkeilykeskukselta voi vuokrata myös lastenkantorinkkoja!
- Lähde liikkeelle varhain. Ennen auringonnousua kylän pinnassa voi olla sumua, jonka hälvenemistä on upea seurata ylhäältä tunturista kuten Saanalta, tai Muotkatakan kohdalla olevan Leutsuvaaran huipulta!
- Mikäli olet liikkellä omalla autolla, kannattaa käydä muutaman kymmenen kilometrin ( 20 - 50 km) päässä Norjan suunnalla ihmettelemässä kuinka eri vaiheessa ruska on siellä verrattuna Kilpisjärveen!
Ruskan viehätys piilee osin sen vierailun nopeudessa. Syksyn jokaisesta hetkestä osaa nauttia, sillä väriloisto katoaa parissa viikossa.