Kesä Kilpisjärvellä - kausityöntekijän näkökulma
Lue kaikki ikimuistoisesta kesästä Kilpisjärvellä ja työstä Retkeilykeskuksella!
Hei!
Oon Janna ja oon tehnyt tässä kuluvan kesän töitä Retkeilykeskuksen respassa. Muutin tänne kesäksi Jyväskylästä, jossa opiskelen kansainvälistä restonomilinjaa. Luontomatkailusta inspiroituneena ja retkeilyhenkisenä persoonana näin Retkeilykeskuksen juuri mulle sopivana paikkana. Joten muutaman sähköpostin ja kahden puhelinsoiton jälkeen täällä sitä ollaan, työskentelemässä yhdessä Suomen upeimmista paikoista- Kilpisjärvellä
Ennen Kilpisjärvelle muuttoa tuli miettiä mitä tehdä oman kämpän kanssa; pidänkö saman kämpän vai säilönkö omaisuuden varastoon. Valitsin jälkimmäisen. Asunnon lisäksi tuli myös miettiä, mitä pakkaisi mukaan. Kilpisjärvellä kesä tulisi olemaan jotain aivan muuta, mitä mihin on tottunut. Yhtenä aamuna paistaa ja pääsee ulkoiluttamaan talven jäljiltä piilossa olleita kesävaatteita, ja toisena päivänä tarvitsee kaivaa esille neuleet ja merinovillapipot. Tavarat pakattuna starttasi 926 kilometrin pituinen matka kohti Suomen ainutta vuoristokylää.
Työntekoa asenteella
Retkeilykeskuksen vastaanottovirkailijan työtä kuvaa hyvin yksi sana: monipuolisuus. Ja kun sanon monipuolisuus, tarkoitan todellakin laidasta laitaa. Työkuvaan kuuluu myymäläpuolen tuotteiden hinnoitteluiden ja hyllyttämisen lisäksi retkeilyvinkkien antaminen, varausjärjestelmän ja Bookingin käyttö, vuokravälineiden- sekä saunavuorovarausten hallinnointi sekä tietenkin asiakkaiden palveleminen niin myös paikan päällä, kuin myös puhelimessa ja sähköpostissa. Jokainen päivä tuo tullessaan jotain uutta. Oli se sitten retkeilyreittien neuvominen, uuden teekeittimen vienti huoneeseen, puusaunan lämmitys tai koiran vesikipon täyttö, työ vaatii tietynlaista asennetta. Asenteella tarkoitan tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta mutta silti tehden työtä omalla rennolla otteella. Itselleni tärkeää on ollut olla aito. Huomaan, että se on kaikille rennompaa, kun kohtaat asiakkaat ihan omana itsenäsi, ripauksella ammatillisuutta. Työ on kiireisinä päivinä usein stressaavaa, koska silloin on usein monta rautaa tulessa: puhelin soi, jono kasvaa sekä sähköposti paukkuu. Asiakkailla saattaa usein myös olla kysymyksiä, joihin sinulla vastaanottajalla ei vain ole vastausta. Näistä tilanteista selviää hyvin suoritetulla orientaatiolla, joka annetaan heti ensimmäisellä viikolla, sekä aidolla halulla palvella asiakasta. ”Onko Norjan puolen Rostahytassa kaasukeitin?” ”En valitettavasti ole siellä kerinnyt itse käydä, mutta katsotaanpa, löytyykö tietoa.” Koska työssä kohtaa monenlaisia reissaajia, ihmistenlukutaito ja tilannetaju on tärkeää. Siinä missä toinen on innoissaan uudesta ympäristöstä ja haluaa irti kaiken tiedon lähialueen reiteistä Retkeilykeskuksen historiaan, on toinen juuri ajanut 15 tuntia ja haluaa jo sänkyyn lepäämään.
Asuminen & liikkuminen
Retkeilykeskus tarjoaa edullisen asumisen, joka helpottaa paljon tänne tullessa sillä asuntoa ei itse tarvitse etsiä. Oli se sitten mökki, soluhuone tai oma pieni yksiö, jokainen on löytänyt oman paikkansa. Täältä löytyy kaikki tarpeellinen asumista varten ja maisemista ei voi valittaa. Yleinen keittiö tulee jaettu muiden työntekijöiden kanssa. Päivittäinen vierailu yhteiseen keittiöön mahdollisti alussa muiden työntekijöiden näkemisen ja heihin tutustumisen myös työpaikan ulkopuolella.
Kilpisjärven kylä ja sen kauppa sijaitsee noin 4,5km päässä. Pääosin autottomana etäisyys ei ole ollut minulle ongelma, sillä matka taittuu hyvin Retkeilykeskuksen pyörillä, joita saa lainata tarpeen tullen. Koska kylällä sijaitsee lähin kauppa 50km säteellä, kimppakyydeillä pääsee myös usein ruokaostoksille sillä samaa tietä taittaa moni muukin henkilökunta.
Elämä töiden ulkopuolella
Vapaapäivät ovat kuluneet rinkka selässä erämaassa tai Norjan jylhiä maisemia tuijotellessa. Polku Saanalle ja sen taakse lähtee noin 100 metriä ovelta ja Norjan rajalle on matkaa vain 7 kilometriä. Esimerkiksi kahden päivän vapaalla tuli käveltyä Saanan taakse ensimmäiseksi yöksi, ja sieltä matka taittui Saarijärveä kohti. Norjan puolella tutuksi on tullut Lyngenin alue sekä Tromssan lääni. Voisin varmuudella sanoa, että jokaisessa työntekijässä täällä on hippusen, ellei kauhallisen, verran eränkävijää, joten retkelle voi lähteä yksi, jos ei useampikin mukaan. Sää on hyvin vaihteleva ja kesän aikana onkin sadellut ennätysmääriä. Sateisena päivänä akun lataajana on toiminut lautapelien pelaaminen, sauna, kirjojen lukeminen sekä illan istuminen työpaikan ravintolassa.
Vapaa-päivät eivät kuitenkaan aina ole täynnä vain täydellisiä retkiä. Vaikka nähtävää ja koettavaa riittäisi yllin kyllin, on hyvä muistaa, että palautuminen on myös tärkeää. Hikinen 30 kilometrin vaellus ei välttämättä fyysisesti palauta voimia seuraavalle työputkelle. FOMO:sta on osattava päästää irti ja on kuunneltava itseään.
Kiinnostuneille
Tärkeintä on olla avoin uudelle ja antaa asioiden tulla niin kuin ne on. Kolikolla on molemmat puolet. Vuoristomaisemat ja erämaanläheisyys tarkoittaa kylmiä kelejä (jopa vain +5 astetta) sekä monipuolisten palveluiden vähäisyyttä. Jos et ole kiinnostunut retkeilystä tai ulkoilusta, kannattaa miettiä miten kuluttaisit aikasi paikassa, jossa luonto tarjoaa suurimman osan vapaa-ajan aktiviteeteistä.
Työ voi olla uuvuttavaa ja stressaavaa, mutta sen kanssa auttaa jaksamaan mahtava työporukka sekä loistava turvaverkko. Tänne tulo ymmärrettävästi saattaa jännittää, mutta on hyvä muistaa, että suurin osa tänne tulevista tulee myös muualta ja on uusi alueella. Työ Kilpisjärvellä tarjoaa huikeita kokemuksia ja voin lämpimästi suositella paikkaa tänne kiinnostuneille.
Kommentit
Ei kommentteja